vrijdag 22 juni 2012

Oorlog in de pvda, meerdere, om diverse redenen, peilingen en verkiezingen zullen dat bestraffen.

Gezeik en oorlog in PvdA om lijst en vele haantjes de voorsten, vriendjespolitiek

Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG, vrijdag
De kandidatenlijst van de PvdA voor de komende verkiezingen heeft de sfeer in de Kamerfractie verziekt. Afvallers, maar ook kandidaten, spuwen hun gal over de keuzes die de partijtop heeft gemaakt.
Stelden afgevallen CDA’ers vorige week zich nog bescheiden op, bij de PvdA klinken beschuldigingen over vriendjespolitiek, afrekeningen en het voortrekken van allochtonen. De lijst is geschetst door een adviescommissie, waarna aanvoerder Samsom en voorzitter Spekman met het partijbestuur de definitieve volgorde vaststelden.
“Ik voel me met een mes in m’n rug gestoken,” aldus Kamerlid Çelik die de eer aan zichzelf hield vanwege een onverkiesbare plek. “Het is natuurlijk de partijleider die hier verantwoordelijk voor is, en niemand anders. Dit heb ik niet verdiend.”
Gekonkel
Een laaggeplaatst Kamerlid hekelt het gekonkel binnen de PvdA. “Bij de VVD gaat het om hoe je als Kamerlid presteert, bij ons gaat het om je contacten bij het partijbestuur.”
Kamerlid De Lange vertrekt ook. “Het is voor mij onbegrijpelijk dat ik op een onverkiesbare plaats ben gezet.” Hij denkt aan een overstap naar het bedrijfsleven, omdat je daar ‘eerlijker en harder’ op resultaten zou worden afgerekend.
Het meeste opzien baarde evenwel de beslissing om Tanja Jadnanansing op vier te parachuteren, terwijl haar tweejarige Kamerlidmaatschap bij het publiek onopgemerkt is gebleven. “Die is nog maar net binnen”, reageert Kamerlid Lutz Jacobi. “Maar het is belangrijk dat er vrolijke mensen in de top zitten.” Volgens Samsom is de Hindoestaanse een ‘briljante volksvertegenwoordiger’ die debatten ‘heel goed doet’.
Voormalig fractieleider Mariëtte Hamer (plek 6) staat er goed voor op de kandidatenlijst van de PvdA, evenals oud-staatssecretaris Frans Timmermans (plek 8). Zijn plaats baart opzien, daar de Limburger de afgelopen jaren er alles aan heeft gedaan zijn Kamerlidmaatschap in te wisselen voor een prominente diplomatenfunctie.
Een uitgelekte scherpe brief over Cohen van zijn hand stond bovendien aan de basis van het vertrek van de toenmalig fractievoorzitter. “Gek: Je laat een e-mail over Cohen lekken, solliciteert twee keer naar een andere baan en baalt van de SP, dat levert Timmermans bij de PvdA plek acht op”, twitterde het Rotterdamse PvdA-gemeenteraadslid Van Heemst. “Frans heeft mij beloofd dat hij blijft”, zegt Samsom. “Ik vertrouw hem.”
Desiree Bonis (plek 9) is de hoogste nieuwkomer op de lijst. Ze komt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bonis was daar naar verluidt een vertrouweling van voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders, die geregeld met Timmermans overhoop lag. Timmermans ontkent met klem het gerucht, dat door andere PvdA’ers wordt verspreid, dat hij heeft gedreigd op te stappen als hij niet hoger dan de vertrouweling van zijn rivaal op de lijst zou worden gezet.

My pvda way or the highway

Wethouder Kollumerland stapt op na meningsverschil
Wethouder Rik Schaafstal (PvdA) van de gemeente Kollumerland is per direct gestopt.
Tijdens de raadsvergadering gisteravond diende hij zijn ontslag in, omdat hij zich niet gesteund voelt in zijn beleid.
De gemeente Kollumerland moet flink bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders wilde sociale zaken, het beleidsterrein van Schaafstal, hierbij ontzien.
Momenteel wordt de samenwerking op dit gebied tussen Kollumerland en Achtkarspelen stopgezet. De gemeente gaat zich richten op Dongeradeel en Dantumadeel, en dit proces kost volgens Schaafstal geld.
Ook wordt er vanuit de rijksoverheid al flink gekort op bijvoorbeeld het budget voor re-integratie.
Coalitiepartners CDA en VVD zijn het hier niet mee eens. Zij willen dat ook de uitgaven op sociale zaken mee worden genomen bij de komende bezuinigingsronde.
Volgens Schaafstal resteert er hierdoor onvoldoende draagvlak voor zijn beleid.
Schaafstal is sinds 2002 wethouder in de gemeente Kollumerland. De 65-jarige Kollumerzwaagster had in deze periode verschillende portefeuilles onder zijn hoede.
Hij gaat met pensioen. Eerder gaf Hilbrand Visser (CDA) al aan dat hij per 1 augustus stopt als wethouder. CDA-raadslid Lieuwe Bijleveld volgt hem dan op.
VVD’er Jelle Boerema is dan de enige wethouder van het huidige college die er nog zit.

NU al laten lijst terugtrekkers / pvda -ers ware gezicht zien

PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange trekt zich terug van de kieslijst van de PvdA. Hij is naar eigen zeggen op een onverkiesbare plek gezet.
Mja, hij heeft er dus geen vertrouwen in dat het goed komt met de pvda en voldoende politiek-dom kiezers volk.
‘Heb besloten mij terug te trekken van lijst. Het is voor mij – en naar ik weet vele anderen – onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet,’ twittert het Kamerlid dat zich vooral bezighoudt met internationale samenwerking.
De Lange kwam begin 2012 in de Kamer toen Hans Spekman partijvoorzitter werd. Eerder was hij econoom bij de Wereldbank. Hij gaat waarschijnlijk terug naar het bedrijfsleven, waar je ‘eerlijker en harder’ wordt afgerekend op resultaten, zegt de PvdA’er.
Mja, dus als je niet de makkelijk politiek in mag van je partij, DAN IS INEENS het bedrijfsleven zo veel beter… Anderzijds laten er maar lekker veel EU-rofielen weg gaan, immers, de achterban wilde de gulden ook niet kwijt, wilde de EU niet in, maar de PVDA DEED HET GEWOON en stemde voor…. democratie pvda-style….
Vertrek Woensdag maakte ook Kamerlid Metin Çelik bekend zich terug te trekken omdat hij ontevreden is over zijn plek op de conceptkieslijst. Nebahat Albayrak en Gerdi Verbeet hebben ook hun vertrek uit de politiek aangekondigd.
Goed zo. Die nummer 2 is trouwens niet te bevatten, die ging als wethouder “over het behoud van junkspuiten op kinderspeelplaatsen, ‘boefjes beschermen’ en dergelijke.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten